V Prešove je najväčší záujem o kúpu trojizbových bytov

16.03.2013 Prešov

Prešov 16. marca (TASR) – Na realitnom trhu v Prešove je v poslednom období najväčší záujem o trojizbové byty. Podľa skúseností konateľa realitnej kancelárie F.O.K., s. r. o., Prešov, Jozefa Feťka v súčasnosti nie je v ponuke veľa takýchto bytov.
„Ak by som mal byť konkrétnejší, v posledných mesiacoch je predovšetkým záujem o byty v pôvodnom stave, ktorých kúpna cena sa pohybuje do 50.000 eur. Hovoríme o bytoch s plochou asi 70 štvorcových metrov,“ uviedol Feťko.
Doplnil, že záujem je aj o kúpu dvojizbových bytov, nie je však taký razantný. Podľa neho ľudia chcú využívať predovšetkým úvery, a preto sa už radšej rozhodnú pre väčší byt, čo súvisí pravdepodobne s tým, že je širšia ponuka zo strany bánk.
„Ukazuje sa, že trojizbové byty sa snažia kúpiť hlavne mladé rodiny, ktoré ešte nemajú deti, ale plánujú sa usadiť v meste. Počítajú s tým, že tu zostanú dlhší čas, a preto sa rozhodnú skôr pre trojizbový s tým, že si zoberú úver,“ povedal obchodník s realitami.
Ako vysvetlil, s tým súvisí aj skutočnosť, že záujem je o byty v pôvodnom stave, ktoré si chcú ľudia upraviť podľa svojich predstáv. Na to, aby dosiahli taký slušný štandard pri prerobení bytu, vrátane výmeny sietí, potrebujú podľa neho zhruba 10.000 eur.
Podľa Feťka sa zhruba zachoval aj percentuálny rozdiel medzi cenami bytov v jednotlivých lokalitách v meste tak, ako to bolo v predchádzajúcom roku.
„Byty v centre a na Sídlisku III sú najdrahšie, Sekčov je lacnejší a najmenší záujem je o sídlisko Šváby. V poslednom čase, čo som trošku prekvapený, začínajú ľudia z Prešova mať väčší záujem o tehlové byty. V Košiciach to bolo oddávna, že ľudia chceli prioritne tehlový byt,“ uviedol Feťko.
Doplnil, že ak na Sekčove sú ochotní ľudia dať za neprerobený trojizbový byt do 50.000 eur, na sídlisku je to asi 55.000 eur. Za zrekonštruovaný byt sú vraj ochotní dať o 5000 - 10.000 eur viac.
Ľudia možno majú predstavu, že ceny bytov ešte musia klesať, nakoľko na internete vidia veľké množstvo ponúk. Realitný maklér upozorňuje, že ten trh taký veľký nie je a takýto pohľad na počty môže byť skresľujúci.
„Mnohé byty sa objavujú v ponukách viacerých realitných kancelárií, prípadne si ich ľudia sami dávajú do databáz, ktoré umožňujú bezplatnú inzerciu. Môžu tam byť také, ktoré už sú predané, a ten, kto zadával inzerciu, ich jednoducho zo zoznamu nevymazal,“ povedal Feťko. Dostávajú sa tam vraj aj ponuky, ktoré nie sú reálne, zadávateľ inzercie dá príliš vysokú alebo príliš nízku cenu.
„O čo ľudia prestali mať záujem, to sú byty podkrovné s takzvanými šikminami. Je teraz dosť veľa nadstavieb a ďalším problémom je výťah. Sú to byty prevažne na štvrtom obytnom podlaží. Mladá rodina má problém, lebo majú deti prípadne kočík. Pre starších ľudí je to zasa vysoko,“ tvrdí Feťko.
V prípade podkrovných bytov by podľa neho mali investori postupne prehodnotiť svoje zámery a stavať byty s plochými strechami alebo veľmi miernym sklonom.
„Pred 20 až 15 rokmi to bolo niečo nové, lebo sme boli zvyknutí na hranaté jednotvárne usporiadania bytov a členitosť a zmena ten priestor oživovali. Dnes chcú opäť ľudia byt nielen s plochou, ale aj s plnohodnotným a využiteľným objemom,“ dodal konateľ realitnej kancelárie.
 

Vyberte región